Bangladesh Pratidin

ঢাকা, শনিবার, ১০ ডিসেম্বর, ২০১৬

প্রকাশ : সোমবার, ১২ সেপ্টেম্বর, ২০১৬ ০০:০০ টা আপলোড : ১১ সেপ্টেম্বর, ২০১৬ ২৩:০২
৩৭তম বিসিএস প্রিলিমিনারি পরীক্ষা প্রস্তুতি
মো. হাসমত আলী, পরিচালক, বিসিএস ইংলিশ ল্যাব, ঢাকা।
৩৭তম বিসিএস প্রিলিমিনারি পরীক্ষা প্রস্তুতি

Narration

1.         I said to him, “We must go home.”

            A. I said to him that we must go home.

            B. I said to him that we will go home.

            C. I said to him that we had to go home.

            D. I said to him that we have to go home.

2.         Ali said to me, “We are responsible for this.”

            A. Ali said to me that we are responsible for this.

            B. Ali said to me that they are responsible for that.

            C. Ali said to me that they were responsible for that.

            D. Ali said to me that we were responsible for that.

3.         The Observer says, “We do not know it.”

            A. The Observer says that they do not know it.

            B.         The observer says that we do not know it.

            C.         The observer says that it does not know it.

            D.        The observer says that it do not know it.

4.         Bina said to me, “Come in.”

            A. Bina said to me come in.

            B. Bina said to me to come in.

            C. Bina said to me that I should go in.

            D. Bina told me to go in.

5.         Bina said to me, “Come tomorrow.”

            A. Bina said to me to come tomorrow.

            B. Bina said to me to come the next day.

            C. Bina told me to go the next day.

            D. Bina told me to come the next day.

6.         Bina said to me, “I came of a rich family.”

            A. Bina said to me that she came of a rich family.

            B. Bina said to me that she has come of  a rich family.

            C. Bina said to me that she had gone of a rich family.

            D. Bina said to me that she had come of a rich family.

Choose the parts of speech:

7.         Look at the burning train.

            a. participle      b. gerund         c. noun            d. adj

8.         We watched the train burning.

            a. participle      b. gerund         c. noun            d. adj

9.         Look at the waiting train.

            a. participle      b. gerund         c. noun            d. adj

10.       The boy came here laughing.

            a. participle      b. gerund         c. adverb          d. adj

11.       I know nothing regarding the matter.

            a. participle      b. gerund         c. preposition   d. adj

12.       Being ill I cannot go.

            a. participle      b. gerund         c. conjunction  d. adj

13.       Waiting for the bus I went home.

            a. adv   b. participle      c. adj    d. conjunction

14.       The boy in the field is fat.

            a. adv   b. preposition   c. adj   d. all

15.       The boy playing in the field is fat.

            a. adv   b. preposition   c. adj   d. participle

16..      The boy wounded in the accident was dead.

            a. adv   b. participle      c. adj    d. preposition.

 

Answers:  1.c 2.d 3.c. 4.d 5.d 6.d 7.d 8.d 9.d 10.c 11.c 12.c 13.a 14.c 15.c 16.c.

এই পাতার আরো খবর
up-arrow