Bangladesh Pratidin

ঢাকা, রবিবার, ৪ ডিসেম্বর, ২০১৬

প্রকাশ : শনিবার, ১৭ সেপ্টেম্বর, ২০১৬ ০০:০০ টা আপলোড : ১৬ সেপ্টেম্বর, ২০১৬ ২৩:৫৯
৩৭তম বিসিএস প্রিলি. পরীক্ষা প্রস্তুতি
মো. হাসমত আলী, পরিচালক, বিসিএস ইংলিশ ল্যাব, ঢাকা

Narration

Choose the best answer. .Indirect form of the speech.

1.         Ali says, “I am busy now.”

            A. Ali says that he is busy then.

            B. Ali says that he was busy then.

            C. Ali says that he is busy now.

            D. Ali says that he was busy now.

2.         Ali will say, “I am busy tomorrow.”

            A. Ali will say that he is busy tomorrow.

            B. Ali will say that he is busy next day.

            C. Ali will say that he will be busy tomorrow.

            D. Ali will say that he will be busy the next day.

3.         Ali says “I was busy yesterday.”

            A. Ali says that he was busy yesterday.

            B. Ali says that he was busy the previous day.

            C. Ali says the he had been busy yesterday.

            D. Ali says that he had been busy the previous day.

4.         Ali said to me, “I am ill today.”

            A. Ali said to me that he is ill today.

            B. Ali said to me that he was ill today.

            C. Ali said to me that he was ill that day.

            D. Ali said to me that he had been ill that day.

5.         I said to him, “I am reading a book.”

            A. I said to him that I am reading a book.

            B. I said to him that I was read a book.

            C. I said to him that I was reading a book.

            D. I said to him that I had been reading a book.

6.         I said to him, “I have done the work.”

            A. I said to him that I did the work.

            B. I said to him that I had done the work.

            C. I said to him that I have done the work.

            D. I said to him that I am doing the work.

7.         I said to him, “I have been ill for a month.”

            A. I told him that I was ill for a month.

            B. I told him that I have been ill for a month.

            C. I told him that I had been ill for a month.

            D. I told him that I had ill for a month.

8.         I said to him, “I was ill yesterday.”

            A. I said to him that I was ill yesterday.

            B. I said to him that I was ill the previous day.

            C. I told him that I had been ill the previous day.

            D. I told him that I been ill the previous day.

9.         Ali said to me, “I had a friend.”

            A. Ali said to me that he had a friend.

            B. Ali said to me that he had been a friend.

            C. Ali said to me that he had had a friend.

            D. Ali said to me that he was a friend.

10.       Ali said to me, “I had done the work.”

            A. Ali said to me that he had done the work.

            B. Ali said to me that he was able to do the work.

            C. Ali said to me that he been doing the work.

            D. Ali said to me that he did the work.

11.       I said to him, “I had been suffering from fever for a month.”

            A. I told him that I had been suffering from fever for a month.

            B. I told him that I was suffering from fever for a month.

            C. I told him that I suffered from fever for a month.

            D. All.

12.       The teacher said, “Honesty is the best policy.”

            A. The teacher said that honesty is the best policy.

            B.The teacher said that honesty was the best policy.

            C. The teacher will say that the honesty is the best policy.

            D. All.

13.       Rahim said, “I walk a mile every morning.”

            A. Rahim said that he walk a mile every morning.

            B. Rahim said that he walks a mile every morning.

            C. Rahim said that he walked a mile every morning.

            D. Rahim said that he used to walk a mile every morning.

14.       The teacher said, “Ice floats on water.”

            A. The teacher said that ice floats on water.

            B. The teacher said that ice floated on water.

            C. The teacher said that ice was floating on water.

            D. All

15.       I said to him, “We must die.”

            A. I said to him that we must die.

            B. I said to him that we will die.

            C. I said to him that we had to die.

            D. I said to him that we have to die.

Answers :1.c 2.a 3.a 4.c. 5.c 6.b 7.c 8.c 9.c 10.a 11.a 12.a 13.b 14.a 15.a.

এই পাতার আরো খবর
up-arrow