Bangladesh Pratidin

ঢাকা, শনিবার, ১০ ডিসেম্বর, ২০১৬

প্রকাশ : রবিবার, ১৮ সেপ্টেম্বর, ২০১৬ ০০:০০ টা আপলোড : ১৮ সেপ্টেম্বর, ২০১৬ ০০:০৫
মেডিকেল কলেজে ভর্তি পরীক্ষা প্রস্তুতি
মো. মনিরুজ্জামান, শিক্ষার্থী, শহীদ সোহরাওয়ার্দী মেডিকেল কলেজ, ঢাকা
মেডিকেল কলেজে ভর্তি পরীক্ষা প্রস্তুতি

[পূর্ব প্রকাশের পর]

পদার্থবিজ্ঞান

১৪.  মহাকষীয় ধ্রূবক G-এর মান কোনটি?

     A.6.67´10-9 Nm2kg-2 B. 6.63´10-8 Nm2kg-2            C. 6.76´10-11 Nm2kg-2          D. 6.67´10-11 Nm2kg-2

১৫.  g- এর সর্বোচ্চ মান কোথায় পাওয়া যায়?

     A. এভারেস্টের চূড়ায়  B. পৃথিবীর কেন্দ্রে    C. বিষুবীয় অঞ্চলে    D. মেরু অঞ্চলে

১৬.  0.1kg ‰es 0.2kg ভরের দুটি বস্তু 1m দূরে অবস্থিত। বস্তু দুটি একে অপরকে কত বলে আকর্ষণ করবে?

     A. 13.32´10-13 নিউটন B. 13.32´1013 নিউটন C. 13.32´10-13 ডাইন D. 13.32´1013 ডাইন

১৭.  নিচের কোনটি সমযোজী বন্ধনের শর্ত?

     A. দুটি ধাতব পরমাণুর মধ্যে সমযোজী বন্ধন ঘটে    B. দুটি অধাতব পরমাণুর মধ্যে সমযোগী বন্ধন ঘটে

     C. উভয় ধাতব পরমাণু সমসংখ্যক ইলেকট্রন শেয়ার করে D. উভয় অধাতব পরমাণু  সমসংখ্যক ইলেকট্রন শেয়ার করে

১৮.  পানির আয়তন গুণাঙ্ক কত?

     A. 4 ´1010Nm-2          B. 2.6 ´ 1010Nm-2      C. 0.2 ´ 1010Nm-2      D. 9 ´ 1010Nm-2

১৯.  নিচের কোনটি অর্ধপরিবাহী?

     A. জার্মেনিয়াম B. সিলিকন   ঈ. প্লাস্টিক      D. অ্যালুমিনিয়াম

২০.  একটি কোষের তড়িচ্চালক শক্তি 2V।

এতে  5V তড়িৎ প্রবাহিত হয়। তখন এর বিভব পার্থক্য 1.8V হয়। কোষের অভ্যন্তরীণ রোধ কত?

     A. 0.40W     B. 0.04W C. 4.0W       D. 0.0040W

English

01.       Some writers sink ––– oblivion in course of time.

            A. on   B. from            C. under           D. into

02.       The man died –––– over eating.

            A. by   B. of    C. for   D. from

03.       A formal composition or speech expressing high praise of somebody––––.

            A. elegy           B. eulogy         C. caricature    D. exaggeration

04.       Time after twilight and before night-

            A. Evening       B. Dawn          C. Dusk           D. Eclipse

05.       Misanthropist means––––

            A. One who flirt with ladies     B. A person of narrow     

            C. A hater of mankind       

            D. One who believe that god is in everthing

06.       `Blue chips’ are ––––

            A. Securities issued by the government                      B. Industrial shares considered to be a safe investment

            C. Industrial shares considered to be risk investment   D.  Flat plastic counters used as money tokens

07.       A person who writes about his own life writes ––––

            A. a choronicle            B. an autobiography    C. a diary                     D. a biography

08.       Choose the correctly spelt word.

            A. Tsunami      B. Sunami        C. Suname       D. Sunamee 

09.       Passive form of `My teacher embodies all the good qualities.’

            A. All the good qualities are embodied by my teacher B. All the good qualities are embodied in my teacher

            C. all the good qualities are embodied to my teacher   D. All the good qualities are embodied on my teacher

10.       Which sentence is correct?

            A. This is an unique case         B. This is a unique case           C. This is a very unique case   D. This is the most unique case

11.       The correct sentence of the folling-

            A. The Nile is longest river in Africa.

     B. The Nile is longest river in the Africa.        

            C. Nile is longest river in Africa.         D. The Nile is the longest river in Africa.

12.       He can play –––– flute

            A. no article needed     B. the    C. an      D. a

13. Find out the correct translation: সকাল থেকে গুঁড়ি গুঁড়ি বৃষ্টি হচ্ছে।

            A. It is raining from morning   B. It has been raining form morning   

            C. It has been drizzling since morning                 

            D. It is drizzling since morning

14.       Which of the following sentences is correct proveb?

            A. Fools rush in where angels fear to tread.                B. Fools rush in where an angle fears to tread.

            C. A fool rushes in where an angle fears to tread.      

            D. Fools rush in where the anglesh fear to tread.

15.       ‘Prior to’ means––––

            A. after            B. before         C. immediately            D. during the period of

 

Answer : পদার্থবিজ্ঞান ১৪. D 15.D 16.A 17.B 18.C 19.A, D 20. B ইংলিশ 1.D 2.D 3.B 4.C 5.C 6.B 7.B 8.A 9.B 10.B 11.D 12.B 13.C 14.A 15.B.

এই পাতার আরো খবর
up-arrow