Bangladesh Pratidin

ঢাকা, শুক্রবার, ৯ ডিসেম্বর, ২০১৬

প্রকাশ : রবিবার, ১৮ সেপ্টেম্বর, ২০১৬ ০০:০০ টা আপলোড : ১৮ সেপ্টেম্বর, ২০১৬ ০০:০৬
প্রতিযোগিতামূলক নিয়োগ পরীক্ষা
মো. শামসুল আলম, শিক্ষক, বিসিএস গাইডলাইন
প্রতিযোগিতামূলক নিয়োগ পরীক্ষা

সাধারণ বিজ্ঞান ও তথ্য-প্রযুক্তি

1.         ‘Tamper’ means-

     a. Intimidate     b. amble

            c. Interfere                   d. Assist

2.         ‘Blight’ means-

            a. Damage        b. Disdain

            c. Moderate                  d. Pivot.

3.         Antonym of squander-

            a. Wither                      b. Rebuke

            c. Save             d. Annul.

4.         Antonym of callow-

            a. Ornate                      b. Excessive

            c. Mature                     d. Mammoth

5.         Correct spelling-

            a. Acces                       b. Acess

            c. Access                     d. None

6.         Which one is correctly spelled?

            a. ˆiraf              b. Jirafe

            c. Jirafce                      d. ˆiraffe

7.         Change the word clear into verb-

            a. Clearly                     b. Clarification

            c. Cleanse                    d) Clarify

8.         Which one is the verb of the word Ability?

            a. Ableness      b. Enable

            c. Able             d. Ably

9.         Noun of the word vain is-

            a. Vanity                      b. Vain

            c. Vanity                      d. Vainly

10.       Instead of “Continue” we can say-

            a. Carry away              b. Carry

            c. Carry off                  d. Carry on.

11.       He reposed__bed for some time.

            a. On    b. Of   c. From              d. at

12.       He took her__ a spy.

            a. at     b. on   c. of      d. from

13.       No animal is so big_the blue whale.

            a. Than  b. from   c. but              d. as

14.       By working hard, you can prosper here, working is a ___.

            a. Participle      b. Verbal Noun

            c. ˆerund                      d. Infinitive

15.       The Adjective form of the Noun ‘Night’ is-

            a. Nasal                        b. Nominal

     c. Nocturnal                 d. Naval

16.       The up train is late. এখানে ঁp শব্দটি হচ্ছে-

     a. Noun                        b. pronoun

            c. Adjective                 d. Adverb.

17.       Which of the following school of literary writing is connected with a medical theory?

            a. Comedy of manners           

            b. Theater of the absurd

            c. Heroic Tragedy             

            d. Comedy of Humours

18.       Which period is known as ‘The golden age ‘The golden age of English literature’?

            a. The Victorian age                            

            b. The Eighteenth century

            c. The Restoration age                        

            d. The Elizabethton age

19.       Shylock নাটকের চরিত্র, সে নাটকটির নাম----

            a. Doctor Faustus                    

            b. The way of the world

            c. The merchant of Venice                 

            d. Arms and the Man

20.       Julius Caesar was the ruler of Rome about—

            a. 1000 years ago                     b. 2000 years ago

            c. 1500 years ago                     d. 3000 years ago

21.       “Tom Jones’ by Henry Fielding was first published in?

            a. The 1st half of 19th century                       

            b. The 2nd half of 18th century

            c. The 1st half of 18th century                

            d. The 2sd half of 19th century

22.       Edmund Burke belonged to—

            a. 16th  century   b. 18h  century

            c. 17h  century   d. 19th  century

23.       The Solitary Reaper is a —

            a. Heroic poem                        b. romantic poem

            c. Romantic                 d. patriotic poem

24.       Who was English poet addicted to opium?

            a. S. Coleridge b. John Keats

            c. P.B. Shelly               d. S. Buck

25.       Who is the author of ‘Heaven and Earth’?

            a. Lord Tennyson                   

            b. William Wordsworth

            c. Lord Byron  d. John Keats

26.       In which century was the Victorian period?

            a. 17th  century  b. 18th  century

            c) 19th   century d) 20th  century

27.       Who is the father of modern English Literature?

            a. ˆ.B Shaw      b. P.B Shelley

            c. Shakespeare

            d. William Wordsworth

28.       Who is the famous for the theory of ‘Objective Co-relative?

            a. Virginia Woolf                    

            b. William Somerset Maugham

            c. T.S. Eliot                 

            d. Samuel Beckett

29.       ‘Water, water, everywhere, not a drop to drink’ লাইনটি কোন কবির লেখা?

            a. Wordsworth   b. Coleridge

            c. ˆray                d. Scott

30.       ‘England expects everyman to do his duty’-Who told it-

            a. Thatcher                   b. Churchill

            c. Wilson                     d. Nelson

 

Answer : 1.c 2.a 3.c 4.c 5.c 6.d 7.d 8.b 9.c 10.d 11.a12.b 13.b 14.c 15.c 16.c 17.d 18.d 19.d 20.b 21.c 22.b 23.b 24.a 25.c 26.c 27.a 28.b 29.b 30.c

সংশ্লিষ্ট সংবাদ

এই পাতার আরো খবর
up-arrow