Bangladesh Pratidin

ঢাকা, সোমবার, ৫ ডিসেম্বর, ২০১৬

প্রকাশ : শনিবার, ১০ সেপ্টেম্বর, ২০১৬ ০০:০০ টা আপলোড : ৯ সেপ্টেম্বর, ২০১৬ ২৩:২৯
৩৭তম বিসিএস প্রিলিমিনারি পরীক্ষা প্রস্তুতি : ইংরেজি
মো. হাসমত আলী, পরিচালক, বিসিএস ইংলিশ ল্যাব, ঢাকা
৩৭তম বিসিএস প্রিলিমিনারি পরীক্ষা প্রস্তুতি : ইংরেজি

12.       He teaches us English.

            A. We are taught by him English.   

            B. We are taught English by him.

            C. We are being taught English by him.

            D. We are to be taught English by him.

13.       Rahim made me cry.

            A. I was made to cry by Rahim.         

            B. I was made cry by him.

            C. I was made crying by him.             

            D. Cry was made me by Rahim.

14.       The book reads well.

            A. The book is well read.        

            B. The book is read well.

            C. The book is being well read.          

            D. The book well read.

15.       Rina fans herself.

            A. Rina is fans by herself.      

            B. Rina is faned by herself

            C. Rina herself is fanned.       

            D. Rina is fanned by herself.

16.       They have decided to sell the house.

            A. The house has been decided to sell.

            B. The house has to be decided to sell.

            C. They have decided the house to be sold.

            D. They have decided that the house should be sold.

17.       It is time to close the shop.

            A. It is time the shop should be closed. 

            B. It is time for the shop to be closed.

            C. The shop should be closed.

             D. It is time for the shop to have closed.

18.       A tree is known ___ its fruits.

            A. to     B. by   C. for   D. with

19.       My hair needs ___.

            A. to comb       B. to be comb     

            C. comb           D. combing

20.       The criminal needs ___.

            A. punish          B. punishment    

            C. punished       D. to be punished

21.       I have my hair ___.

            A. cut                B. to cut                  

            C. to be cut       D. cutting.

22.       A. The bridge will be opened by 2015.

            B. The bridge is being opened by 2015.

            C. The bridge is opened by 2015.

            D. The bridge is to be opened by 2015.

23.       A. I am borne in Rajshahi.      

            B. I have been born in Rajshahi.

            C. I was born in Rajshahi.       

            D. I took my birth in Rajshahi.

24.       Do you know the boys?

            A. Do the boys known to you?           

            B. Is the boys known to you?

            C. Are the boys known to you?          

            D. Are the boys known by you?

25.       What are you going to have?

            A. What are you going to had by you?

            B. What is going to be have by you?

            C. What is going to be had by you?

            D. What will be going to have by you?

26.       Will you play football?

            A. Will football played by you?

            B. Will football be played by you?

            C. Will football being played by you?

            D. Will be football played by you?

27.       Who said this?

            A. Who was said this?

            B. Whom was said this?

            C. By whom this was said?     

            D. By whom was this said?

28.       Whom do you support?

            A. whom is supported by you?  

            B. Whom you is supported?

            C. Who is support by you?       

             D. Who is supported by you?

29.       How will you do it?

            A. How will it done?   

            B. How will be it done?

            C. How will it be doing?         

            D. How will it be done?

30.       Where did you find it?

            A. Where did it found by you?       

            B. Where were it found by you?

            C. Where was it found by you?   

            D. Where were you found it?

           

Answer : 12.b 13.a 14.b 15.d 16.d 17.b 18.b 19.d 20.d 21.a 22.d 23.c 24. c 25.c 26.b 27.d. 28.d  29.d  30.c

এই পাতার আরো খবর
up-arrow