প্রকাশ : মঙ্গলবার, ২৬ এপ্রিল, ২০১৬ ০০:০০ টা
আপলোড : ২৬ এপ্রিল, ২০১৬ ০০:১২

৩৭তম বিসিএস প্রিলিমিনারি প্রস্তুতি

মো. হাসমত আলী, ইংরেজি শিক্ষক বিসিএস কনফিডেন্স

৩৭তম বিসিএস প্রিলিমিনারি প্রস্তুতি

Part-B
Choose the best answer:

1.    Of the two suggestion, the former is.
    A. good    B. better    C. the better    D. the best
2.    Of the two novels, this is —.
    A. more interesting    B. much interesting
    C. the most interesting    D. the more interesting
3.    Which is —— of  the two?
    A. cheep    B. the cheep     C. the cheaper     D. the cheapest
4.    Sloman was —— of all men.
    A. the arise     B. wise     C. wiser     D. the wisest
5.    The crocodiles is ——of all repetitive.
    A. large       B. larger    C. the largest    D. the large
6.    The Amazan is —— of all rivers.
    A. large      B. larger      C. the largest    D. the large
7.    Of all men he is ——
    A. strong    B. Stronger           
    C. the stronger       D. the strongest
8.    Iron is —— useful of all metals.
    A. much      B. the more      C. most    D. the most
9.    A. no other town in Bangladesh is as big as Dhaka.
    B. no other towns in Bangladesh is so big as Dhaka.
    C. no other towns in Bangladesh are as big as Dhaka.
    D. no other towns in Bangladesh is as big as Dhaka.
10.    A. very few boy is as tall as Jerry .    
    B. very few boys is as tall as Jerry.
    C. very few boys are so tall as Jerry.    D. none
11.    Bina is —— age as Rina.
    A. as     B. like    C. same    D. the same
12.    This building is —— colour as yours.
    A. as    B. like    C. same    D. the same.
13.    This TV will cost you ——price as that one.
    A. as     B. like    C. same    D. the same
14.    The hotter it is, ——
    A.  Miserable I feel    
    B. The miserable I feel
    C. The more miserable I feel    D. The most miserable I feel
15.    ——you take your medicine, the better you will feel.
    A. sooner       B. sooner    C. the sooner       D. the soonest
16.    The sooner you leave, ——
    A. you will drive early    B. early you will arrive.
    C. The earlier you will arrive    D. the more you will arrive
17.    The more you read, ——.
    A. you will learn much     B. you will learn more
    C. the much you learn    D. The more you learn
18.    The more he rowed the boat, ——.
    A. far away he got    B. he got away further
    C. the further he got away     D.  the farther he got away
19.    Ali’s watch is—expensive than mine.
    A. very much    B. so much    C. much more    D. such
20.    She dances —— artistically than he.
    A. much more    B. more much     C. very much     D. so much
21.    His care is —— better than yours.
    A. far    B. farther    C. fur    D. further
22.    He is —— the most imaginative of them.
    A. very    B. much    C. very much    D. far
23.    She is —— the oldest women in the village.
    A. very    B. much    C. far    D. by far
24.    Bring out your —— best wire.
    A. very    B. much    C. far    D. by far
25.    You are the —— first person I have spoken to him.
    A. very    B. very much   C. far    D. by far
26.    The rice of Dinajpur is —— Barisal.
    A. finer than     B. as time as
    C. finer than that of     D. finer than those of

Answers 1. c 2.d 3.c 4.d 5.c 6.c7.d 8. d 9.a 10. d 11.d 12. d 13.d 14.c 15.c16. c 17.d 18. d 19.c 20.a 21.d 22.a 23.a 24.a 25. b 26. c.


আপনার মন্তব্য

এই বিভাগের আরও খবর